Stable Diffusion Prompt: Giriş Rehberi #1

0

İyi promptlar oluşturmak her Stable Diffusion kullanıcısının atacağı ilk adımdır. Bu makale, deneyler ve diğer kullanıcıların girdileri yoluyla geliştirilen süreç ve teknikleri özetlemektedir.

İyi bir promptun anatomisi

İyi bir promptun ayrıntılı ve spesifik olması gerekir. İyi bir prompt oluşturma, anahtar kelimelerden hangilerini kullanıp, hangilerini kullanmayacağınıza doğru karar vermekten geçer.

Anahtar kelime kategorileri şunlardır;

  1. Konu
  2. Malzeme
  3. Stil
  4. Sanatçı
  5. Web sitesi
  6. Çözünürlük
  7. Ek ayrıntılar
  8. Renk
  9. Aydınlatma

1. Konu

Konu, görüntüde görmek istediğiniz şeydir. Yaygın bir hata, konular hakkında yeterince yazmamaktır.

Diyelim ki büyü yapan bir büyücü oluşturmak istiyoruz. Bir acemi sadece şunu yazabilir;

A sorceress

Bu çok açık uçlu bir prompt örneği olmaktadır. Büyücünün nasıl görünmesini istiyorsun? Onu tanımlayan, imajını daraltacak herhangi bir kelime var mı? Ne giyiyor? Ne tür bir büyü yapıyor? Ayakta mı duruyor, koşuyor mu, yoksa havada mı süzülüyor? Arka plan sahnesi nedir?

Stable Diffusion aklımızdan geçenleri okuyamaz. Ona tam olarak ne istediğimizi söylemeliyiz.

Kullanıcılar için yaygın bir hile ünlü isimleri kullanmaktır. Güçlü bir etkiye sahiptirler ve oluşturacağımız görselin görünümünü kontrol etmenin mükemmel bir yoludurlar. Ancak, bu isimlerin sadece yüzü değil, pozu ve başka şeyleri de değiştirebileceğini unutmayın.

Bir örnek üzerinden deneyelim, büyücüyü Stable Diffusion'da Emilia Clarke'a benzetelim. Çalışmayı "Stable Diffusion 1.5" checkpointini kullanarak oluşturacağım. Diyelim ki güçlü ve gizemli ve yıldırım büyüsü kullanıyor. İlginç görünmesi için kıyafetinin çok ayrıntılı olmasını istiyoruz.

Emilia Clarke as a powerful mysterious sorceress, casting lightning magic, detailed clothing

Oluşan görseller

2. Malzeme

Sanat eseri oluşturmak için kullanılan malzemedir. Buna örnek illüstrasyon, yağlı boya, dijital boyama, 3D render veya fotoğraftır. Malzeme güçlü bir etkiye sahiptir çünkü tek bir anahtar kelime stili önemli ölçüde değiştirebilir.

Emilia Clarke as a powerful mysterious sorceress, casting lightning magic, detailed clothing, digital painting

Oluşan görseller


İstediğimiz oldu. Görüntüler fotoğraflardan dijital resimlere dönüştü. 

3. Stil

Stil, görüntünün sanatsal tarzını ifade eder. Örnek olarak empresyonist, sürrealist, pop art vb. yer alır.
Prompta hipergerçekçi, fantastik, sürrealist, tam vücut ekleyelim.

Emilia Clarke as a powerful mysterious sorceress, casting lightning magic, detailed clothing, digital painting, hyperrealistic, fantasy, Surrealist, full body

Oluşan görseller

4. Sanatçı

Sanatçı isimleri güçlü bir değiştirici etkiye sahiptirler. Belirli bir sanatçıyı referans olarak kullanarak tam stili belirlemenizi sağlarlar. Tarzlarını harmanlamak için birden fazla sanatçı ismi kullanmak da yaygındır. Şimdi bir süper kahraman çizgi roman sanatçısı olan Stanley Artgerm Lau'yu ve 19. yüzyılda portre ressamı olan Alphonse Mucha'yı ekleyelim. Farklı sanatçı tarzları ve isimleri için konumuzu inceleyebilirsinz.

Emilia Clarke as a powerful mysterious sorceress, casting lightning magic, detailed clothing, digital painting, hyperrealistic, fantasy, Surrealist, full body, style of Stanley Artgerm Lau and Alphonse Mucha

Oluşan görseller

5. Web Sitesi

Artstation ve Deviant Art gibi dijital sanat siteleri farklı türlerde birçok görseli bir araya getirir. Bunları  prompumuzda kullanmak, görüntüyü bu sitelerdeki tarzlara doğru yönlendirmenin etkili bir yoludur.

Emilia Clarke as a powerful mysterious sorceress, casting lightning magic, detailed clothing, digital painting, hyperrealistic, fantasy, Surrealist, full body,style of Stanley Artgerm Lau and Alphonse Mucha, artstation

Oluşan görseller

6. Çözünürlük

Çözünürlük, görüntünün ne kadar keskin ve ayrıntılı olduğunu temsil eder. Anahtar kelimelere son derece ayrıntılı ve keskin odak ekleyelim. Herzaman aynı etkiyi vermiyor ama eklemekten zarar gelmez.

Emilia Clarke as a powerful mysterious sorceress, casting lightning magic, detailed clothing, digital painting, hyperrealistic, fantasy, Surrealist, full body,style of Stanley Artgerm Lau and Alphonse Mucha, artstation, highly detailed, sharp focus

Oluşan görseller



7. Ek Ayrıntılar

Ek ayrıntılar, bir görüntüyü değiştirmek için eklenen tuz, karabiber ve diğer baharatlardır. Görüntüye biraz hava katmak için bilimkurgu, şaşırtıcı derecede güzel ve distopya ekleyeceğiz.

Emilia Clarke as a powerful mysterious sorceress, casting lightning magic, detailed clothing, digital painting, hyperrealistic, fantasy, Surrealist, full body,style of Stanley Artgerm Lau and Alphonse Mucha, artstation, highly detailed, sharp focus, sci-fi, stunningly beautiful, dystopian

Oluşan görseller

8.Renk

Renk anahtar sözcükleri ekleyerek görüntünün genel rengini kontrol edebilirsiniz. Belirttiğiniz renkler ton olarak veya nesneler içinde görünebilir. "Yanardöner altın" anahtar kelimesiyle görüntüye biraz altın rengi ekleyelim.

Emilia Clarke as a powerful mysterious sorceress, casting lightning magic, detailed clothing, digital painting, hyperrealistic, fantasy, Surrealist, full body,style of Stanley Artgerm Lau and Alphonse Mucha, artstation, highly detailed, sharp focus, sci-fi, stunningly beautiful, dystopian, iridescent gold

Oluşan görseller

9. Aydınlatma

Aydınlatma başarılı görüntüler yaratmada kilit bir faktördür. Aydınlatma anahtar kelimeleri görüntünün nasıl göründüğü üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Promptumuza sinematik aydınlatma ve biraz da karanlık ekleyelim.

Emilia Clarke as a powerful mysterious sorceress, casting lightning magic, detailed clothing, digital painting, hyperrealistic, fantasy, Surrealist, full body,style of Stanley Artgerm Lau and Alphonse Mucha, artstation, highly detailed, sharp focus, sci-fi, stunningly beautiful, dystopian, iridescent gold, cinematic lighting, dark

Oluşan görseller


Aydınlatmaya birlikte örnek promptumuzu tamamladık. 

Sonuç

Görüldüğü üzere Stable Diffusion, promptumuza eklediğimiz birkaç kelimede bile iyi sonuçlar çıkarabiliyor. Ama bazen istediğimiz detaylı görselleri bulmamız zorlaşabiliyor.  Bu nedenle iyi bir prompt oluşturmayı bilmek kaliteli görseller oluşturmayı etkileyen önemli bir faktördür.

Negatif prompt kavramı

Negatif prompt kullanmak, görüntüyü yönetmenin bir başka yoludur, promptta görmek istediğiniz şeyleri yazarsınız, negatifte ise görmek istemediklerinizi. Bunların nesne olması gerekmez. Stiller ve istenmeyen nitelikler de olabilirler (örn. çirkin, deforme olmuş vb.)

Negatif prompt kullanmak v2 modelleri için bir zorunluluktur. Bu olmadan, görüntüler v1'lerden çok daha düşük görünür. V1 modelleri için bunlar isteğe bağlıdır, ancak ben bunları rutin olarak kullanıyorum çünkü ya yardımcı oluyorlar ya da zarar vermiyorlar.

Örnek negatif promptlar

ugly, tiling, poorly drawn hands, poorly drawn feet, poorly drawn face, out of frame, extra limbs, disfigured, deformed, body out of frame, bad anatomy, watermark, signature, cut off, low contrast, underexposed, overexposed, bad art, beginner, amateur, distorted face, blurry, draft, grainy

Oluşan görseller


Bu yazımda prompt kavramına giriş yaptık. Bir sonraki "prompt" yazımda biraz daha detaylara girmeye çalışacağım.


Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)